Ortopedinen osteopatia

Osteopatia on tuki- ja liikuntaelimistön ongelmien hoitomenetelmä, joka kehitettiin 1800-luvun puolivälin jälkeen Amerikassa. Ortopedinen osteopatia on osteopatian yksi erikoishaara.

Ortopedinen osteopatia tarkoittaa tuki- ja liikuntaelimistön häiriö- ja kiputilojen hoitoa. Hoitokeinoina käytetään nivelten virheasentoja ja toimintahäiriöitä korjattaessa manipulaatio- ja mobilisaatiohoitoja. Myös tekninen ja ongelma-alueelle kohdistettu hieronta, erilaiset liikehoidot, ravinto- ja elämäntapamuutokset sekä asiakkaan ohjaaminen kehonsa hallintaan sekä liikunnalliseen aktiivisuuteen kuuluvat osteopatian hoitomenetelmiin.

Ortopedisen osteopaatin erikoisosaamiseen kuuluu tarkka kliininen tutkimus. Vain hyvällä tutkimisella kyetään hoito kohdistamaan tarkasti toimintahäiriöiseen kudokseen sekä sulkemaan pois sellaisia riskitekijöitä, jotka ovat esteenä hoidolle. Ammattikuntamme nojautuu tiukasti koululääketieteen tosiasioihin, näin tutkimukset perustuvat aina funktionaalisen anatomian, röntgendiagnostiikan ja neurologian tuntemiseen. Ortopedisen osteopaatin koulutus antaa valmiudet satojen eri kliinisten testien suorittamiseen ongelman perussyytä selvitettäessä.

Ortopedinen osteopaatti apunasi

Helsinkiläisen Kroppakorjaamon ortopedinen osteopaatti kykenee kliinisen tutkimuksensa perusteella ohjaamaan asiakkaansa jatkotutkimuksiin sopivimmalle erikois- tai yleislääkärille. Useimmissa tapauksissa hän kykenee saatteessaan jatkotutkimuksiin esittämään myös vaivan syyn ja ongelman ylläpitäjän.

Filosofiamme mukaan nivelten staattisoituminen (jäykistyminen) ja niissä sekä ympäristökudoksissa tapahtuva aineenvaihdunnan häiriintyminen ovat useimmiten syynä tuki- ja liikuntaelimistön ongelmiin. Useimmiten lihakset jännittyvät joutuessaan suojaamaan toimintahäiriöisiä niveliä. Siis lihasjännitys ei useinkaan ole ongelmien perussyy. Mikäli ongelma kuitenkin on vain lihaksissa, hoito kohdistetaan niihin.

Ammattikuntamme on kiropraktikkojen ja naprapaattien ohella ainut terveydenhuollon ammattikunta, jolla on juridinen oikeus suorittaa manipulatiivisia hoitoja tukirangan nivelistön normaaliliikkuvuuden palauttamiseksi. Ortopedisen osteopatian koulutus on 4-vuotinen monimuotokoulutus terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen hyväksymän koulutusohjelman mukaisesti.

Ortopedisen osteopatian koulutus on Valviran (Terveydenhuollon oikeusturvakeskus) hyväksymä. Valmistuneet osteopaatit ovat Valviran ja lääninhallituksen rekistereissä osteopaatteina.

Sivun alkuun.

Osteopatian historia

Osteopaattinen hoitofilosofia on kehitetty Yhdysvalloissa. Vuonna 1874 Andrew Taylor Still (1828–1917) toi julkisuuteen kehittämänsä uuden hoitomuodon, jonka nimesi osteopatiaksi.

Sana osteopatia koostuu kahdesta kreikankielen sanasta; Osteon(luu) ja Pathos(sairaus tai tauti). Sana tarkoittaa siis luiden suhdetta sairauteen, sen syyhyn ja paranemiseen.

Sivun alkuun.